[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Hero” _builder_version=”4.19.4″ background_color=”#084666″ background_image=”https://accounting.nl/wp-content/uploads/2023/01/Analyse-toekomst-boekhouden.jpg” background_blend=”multiply” custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|0px|27px|0px|false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”||||||||” text_font_size=”20px” text_line_height=”1.8em” header_font=”Open Sans|800|||||||” header_font_size=”60px” header_line_height=”1.3em” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”dark” max_width=”600px” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|100px||” custom_margin_phone=”|30px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” header_font_size_tablet=”50px” header_font_size_phone=”40px” header_font_size_last_edited=”on|phone” header_line_height_tablet=”” header_line_height_phone=”” header_line_height_last_edited=”on|desktop” global_colors_info=”{}”]

Toekomst boekhouden

Hoe ziet de toekomst van boekhouden er in Nederland uit? Onze boekhouding specialisten analyseren de trends en ontwikkelingen met oog op de toekomst.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Blog” _builder_version=”4.16″ background_color=”#f6f8fa” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ custom_padding=”||0px|||” locked=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Montserrat|700||on|||||” header_4_text_color=”#a2aab2″ header_4_font_size=”15px” header_4_letter_spacing=”2px” header_4_line_height=”1.6em” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_last_edited=”off|desktop” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Kennisartikel toekomst boekhouden

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]Accounting.nl » Kennisbank » Toekomst boekhouden[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Inleiding tot de toekomst van boekhouden

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

De toekomst van boekhouden ziet er in grote lijnen als volgt uit: de automatisering neemt toe, het gebruik van kunstmatige intelligentie neemt toe en er zal steeds meer samengewerkt worden met andere software-oplossingen.

Dit betekent dat boekhouders steeds minder tijd zullen besteden aan het uitvoeren van handmatige taken en steeds meer tijd zullen besteden aan het geven van advies en het opstellen van strategieën voor hun klanten.

Bovendien zal de nadruk steeds meer komen te liggen op het proactief identificeren van problemen en het aandragen van oplossingen, in plaats van alleen maar te reageren op problemen wanneer deze zich voordoen.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Waar liggen kansen in de toekomst op het gebied van boekhouding?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Er zijn een aantal trends in de boekhouding waarop professionals in de toekomst kunnen inspelen om kansen te grijpen. Zo zal de digitale transformatie van de boekhouding blijven doorzetten, wat betekent dat er steeds meer behoefte zal zijn aan professionals die bekend zijn met digitale boekhoudsystemen en -technologieën. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er vraag is naar boekhouders die gespecialiseerd zijn in het implementeren van deze systemen bij bedrijven, of in het ondersteunen van bedrijven bij het gebruik ervan.

Daarnaast zal het belang van data-analyse en -visualisatie in de boekhouding blijven toenemen. Boekhouders met kennis en vaardigheden op dit gebied zullen in staat zijn om de financiële gegevens van een bedrijf op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren, wat kan helpen om beslissingen te nemen en de prestaties van het bedrijf te verbeteren.

Tot slot kan de groeiende populariteit van duurzaamheid ook kansen bieden voor boekhouders. Steeds meer bedrijven zullen hun duurzaamheidsprestaties willen meten en rapporteren, wat betekent dat er behoefte is aan boekhouders met kennis van duurzaamheidsrapportering en -kaders, zoals de Global Reporting Initiative.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://accounting.nl/wp-content/uploads/2023/01/Toekomst-boekhouden-uitleg.jpg” _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” alt=”Toekomst boekhouden uitleg” title_text=”Toekomst boekhouden uitleg” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Mogelijke toekomstige bedreigingen boekhouden

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Er zijn diverse bedreigingen waar boekhoudprofessionals in de toekomst mee te maken kunnen krijgen. Hieronder beschrijven wij 5 van de voornaamste bedreigingen voor boekhouders.

1. Automatisering: Er zijn steeds meer softwareprogramma’s en tools beschikbaar die boekhoudtaken kunnen automatiseren, wat kan leiden tot een afname van de vraag naar menselijke boekhouders.
  2. Outsourcing: Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun boekhoudwerk uit te besteden aan externe partijen, in plaats van het intern te doen. Dit kan leiden tot een afname van banen voor in-house boekhouders.
  3. Veranderende wet- en regelgeving: Boekhoudregels en -normen kunnen veranderen, wat betekent dat boekhoudprofessionals hun kennis en vaardigheden continu moeten bijhouden om op de hoogte te blijven.
  4. Cybercrime: Boekhoudprofessionals hebben te maken met vertrouwelijke financiële gegevens en zijn daarom een doelwit voor cybercriminelen. Zij moeten daarom extra voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat hun systemen worden gehackt.
  5. Reputatieschade: Als er fouten worden gemaakt in de boekhouding van een bedrijf, kan dit leiden tot reputatieschade en mogelijk zelfs juridische gevolgen. Boekhoudprofessionals moeten daarom altijd hun werk zorgvuldig doen om dit te voorkomen.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Wat bepaalt de toekomst van boekhouden?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Er zijn verschillende factoren die de toekomst van boekhouden zullen bepalen. Hieronder lichten wij er een aantal toe.

Ten eerste zal de mate waarin boekhoudtaken geautomatiseerd worden een grote rol spelen. Als steeds meer boekhoudtaken door softwareprogramma’s en tools worden uitgevoerd, kan dit leiden tot een afname van de vraag naar menselijke boekhouders. Aan de andere kant kan automatisering ervoor zorgen dat boekhoudprofessionals meer tijd hebben om zich te richten op waardevollere taken, zoals het analyseren van financiële gegevens en het geven van advies aan management.

Daarnaast zal de manier waarop bedrijven omgaan met hun financiële gegevens en -rapportering ook van invloed zijn op de toekomst van boekhouden. Steeds meer bedrijven zullen bijvoorbeeld hun duurzaamheidsprestaties willen meten en rapporteren, wat kan leiden tot een toename van de vraag naar boekhoudprofessionals met kennis van duurzaamheidsrapportering.

Tot slot zal ook de ontwikkeling van nieuwe technologieën en digitale tools de toekomst van boekhouden beïnvloeden. Zo kan de opkomst van blockchain technologie ervoor zorgen dat het proces van boekhouden en financiële rapportering transparanter, sneller en efficiënter wordt.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Transitie naar digitaal boekhouden

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Een transitie naar digitaal boekhouden houdt in dat je overgaat van het bijhouden van financiële gegevens op papier of in een spreadsheet naar het gebruiken van specifieke software voor boekhouding. Dit heeft meerdere voordelen.

Ten eerste is het efficiënter omdat je geen tijd hoeft te besteden aan het invoeren van gegevens, het opzoeken van documenten of het maken van back-ups van belangrijke bestanden. Tevens biedt boekhoudsoftware vaak automatische integraties met andere zakelijke tools, zoals facturatie- of salarissoftware, wat het proces nog gemakkelijker maakt.

Het is ook gemakkelijker om financiële gegevens op te vragen en te analyseren met behulp van boekhoudsoftware, wat kan helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen voor je bedrijf.

Een ander voordeel is dat digitaal boekhouden het risico op fouten en verlies van belangrijke gegevens vermindert.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://accounting.nl/wp-content/uploads/2023/01/Toekomstige-ontwikkelingen-accountancy.jpg” _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” alt=”Toekomstige ontwikkelingen accountancy” title_text=”Toekomstige ontwikkelingen accountancy” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Zo maak je jouw boekhouding toekomstbestendig

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]Er zijn diverse actiepunten om ervoor te zorgen dat je boekhouding toekomstbestendig is. Daarbij gaat het om:

Maak gebruik van moderne boekhoudsoftware
Door gebruik te maken van moderne boekhoudsoftware, zoals cloudgebaseerde oplossingen, kun je gemakkelijk op elk moment en vanaf elke locatie toegang hebben tot je financiële gegevens. Bovendien bieden deze softwarepakketten vaak automatische updates, zodat je altijd over de meest recente versie beschikt en je boekhouding up-to-date blijft.

Zorg voor voldoende opleidingsmogelijkheden voor je boekhouders
Door je boekhouders op te leiden en te blijven scholen in de nieuwste ontwikkelingen op boekhoudgebied, kun je ervoor zorgen dat ze in staat zijn om efficiënt en effectief te werken en om te gaan met eventuele veranderingen in wet- en regelgeving.

Maak gebruik van externe professionals
Als je niet over voldoende kennis en ervaring beschikt om je boekhouding op een professioneel niveau te beheren, kun je overwegen om externe professionals in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld een boekhouder of accountant zijn. Zij kunnen je helpen om je boekhouding op orde te houden en ervoor te zorgen dat je aan alle wet- en regelgeving voldoet.

Maak regelmatig back-ups
Het maken van regelmatig back-ups van je financiële gegevens is essentieel om ervoor te zorgen dat je boekhouding toekomstbestendig is. Zo kun je altijd terugvallen op een veilige kopie van je gegevens in het geval van een cyberaanval of een technisch probleem.

Maak duidelijke afspraken met betrekking tot het beheer van je financiële gegevens
Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor het beheer van je financiële gegevens en hoe deze gegevens op een veilige manier bewaard en gebruikt kunnen worden. Zo kun je ervoor zorgen dat je boekhouding op een efficiënte en verantwoorde manier wordt beheerd.[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]