Eindejaarstips om als ondernemer belasting te besparen

Nieuws Ondernemen
3 Min Read

Het jaar zit er bijna op en dat betekent voor veel ondernemers dat het tijd is om alvast aan de belastingaangifte te denken. Voor sommige ondernemers is dit niet hun favoriete onderwerp, omdat ze bang zijn dat ze te veel belasting moeten betalen. Er zijn echter een aantal dingen die ondernemers kunnen doen om belasting te besparen. In dit artikel geven we enkele tips die ondernemers kunnen helpen om hun belastingaangifte te optimaliseren.

1. Beoordeel de hoogte van uw winst

De eerste stap om belasting te besparen is om de hoogte van uw winst te beoordelen. Als u een hoge winst heeft, kunt u overwegen om uw winst te verlagen door bijvoorbeeld kosten of investeringen naar voren te halen. Houd hierbij wel rekening met de invloed die dit heeft op uw totale kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

2. Investeer in energiezuinige apparatuur

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale aftrekpost die ondernemers kunnen gebruiken om investeringen in energiezuinige apparatuur te stimuleren. De EIA wordt in 2024 verlaagd van 45,5% naar 40%. Het kan daarom voordelig zijn om nog in 2023 te investeren in energiezuinige apparatuur.

3. Optimaliseer uw kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is een fiscale aftrekpost die ondernemers kunnen gebruiken om investeringen in bedrijfsmiddelen van een geringe waarde te stimuleren. De KIA bedraagt 25% van het investeringsbedrag, met een maximum van € 3.250. U kunt de KIA optimaal benutten door uw investeringen te spreiden over meerdere jaren.

4. Willekeurig afschrijven

Bedrijfsmiddelen met een waarde van meer dan € 450 kunnen willekeurig worden afgeschreven. Dit betekent dat u de afschrijvingskosten kunt spreiden over de verwachte gebruiksduur van het bedrijfsmiddel. U kunt de willekeurige afschrijving optimaal benutten door de afschrijvingskosten te spreiden over de jaren waarin u de meeste winst maakt.

5. Verdeel de winst over uw gezinsleden

Als u een eenmanszaak heeft, kunt u de winst verdelen over uw gezinsleden. Dit kan voordelig zijn als uw gezinsleden een lagere belastingdruk hebben dan u.

6. Maak gebruik van fiscale aftrekposten

Er zijn een aantal fiscale aftrekposten die ondernemers kunnen gebruiken om hun belastingaangifte te verlagen. Enkele voorbeelden van fiscale aftrekposten zijn de:

  • Scholingskosten
  • Kilometervergoeding
  • Autokosten
  • Kantoorkosten
  • Overige beroepskosten

7. Laat uw aangifte controleren door een belastingadviseur

Het is altijd verstandig om uw belastingaangifte te laten controleren door een belastingadviseur. Deze kan u helpen om uw aangifte correct in te vullen en om te kijken of u gebruik kunt maken van fiscale aftrekposten die u wellicht niet kent.

Deze tips kunnen ondernemers helpen om belasting te besparen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de fiscale wetgeving complex is en dat er altijd uitzonderingen op de regels zijn. Als u twijfelt over een bepaalde fiscale vraag, kunt u altijd contact opnemen met een accountant of belastingadviseur.

Share This Article