KPMG stelt jaarrekening uit

Nieuws Schandalen
2 Min Read

KPMG Nederland heeft de publicatie van zijn jaarrekening over het boekjaar 2022/2023 uitgesteld. Als de jaarrekening van een accountantsorganisatie niet op tijd wordt gepubliceerd, kan dit een signaal zijn dat er iets mis is. In dit geval heeft KPMG heeft dit naar eigen zeggen besloten vanwege de examenfraude bij KPMG.

In het onderzoek dat mede op verzoek van AFM wordt gedaan, wordt onderzocht of er sprake is van examenfraude bij de accountantsexamens. De uitkomst van het onderzoek kan gevolgen hebben voor de jaarrekening van KPMG Nederland. Eerder traden  bestuurslid Marc Hogeboom en rvc-voorzitter Roger van Boxtel al af vanwege de examenfraude.

Impact op het vertrouwen

Het uitstel van de jaarrekening van KPMG Nederland heeft impact op het vertrouwen in de accountantsorganisatie. Het onderzoek naar examenfraude is een ernstige zaak die het vertrouwen in de kwaliteit van de werkzaamheden van KPMG kan aantasten.

KPMG Nederland zal er alles aan moeten doen om het vertrouwen van zijn klanten en stakeholders te herstellen. Dit kan door openheid van zaken te geven over het onderzoek en door maatregelen te nemen om fraude in de toekomst te voorkomen.

Mogelijke gevolgen examenfraude

Als er sprake is van examenfraude, kan dit leiden tot verschillende gevolgen voor KPMG Nederland. De accountantsorganisatie kan bijvoorbeeld boetes of andere sancties krijgen van de overheid. Ook kunnen de individuele accountants van KPMG opnieuw examen moeten doen en al dan niet van de Accountantskamer een berisping, geldboete of schorsing te gemoed zien.  Voor Deloitte was de examenfraude geen reden om de jaarrekening uit te stellen.

Share This Article