[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Hero” _builder_version=”4.19.4″ background_color=”#084666″ background_image=”https://accounting.nl/wp-content/uploads/2023/01/Tips-en-uitleg-online-boekhouden.jpg” background_blend=”multiply” custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|0px|27px|0px|false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”||||||||” text_font_size=”20px” text_line_height=”1.8em” header_font=”Open Sans|800|||||||” header_font_size=”60px” header_line_height=”1.3em” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”dark” max_width=”600px” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|100px||” custom_margin_phone=”|30px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” header_font_size_tablet=”50px” header_font_size_phone=”40px” header_font_size_last_edited=”on|phone” header_line_height_tablet=”” header_line_height_phone=”” header_line_height_last_edited=”on|desktop” global_colors_info=”{}”]

Online boekhouden

Ben je benieuwd wat er bij online boekhouden komt kijken? In dit kennisartikel delen wij informatie over het opzetten en het waarborgen van een goede digitale boekhouding.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Blog” _builder_version=”4.16″ background_color=”#f6f8fa” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ custom_padding=”||0px|||” locked=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Montserrat|700||on|||||” header_4_text_color=”#a2aab2″ header_4_font_size=”15px” header_4_letter_spacing=”2px” header_4_line_height=”1.6em” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_last_edited=”off|desktop” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Kennisartikel online boekhouding

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]Accounting.nl » Kennisbank » Online boekhouden[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Wat houdt online boekhouden in?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Online boekhouden houdt in dat je je boekhouding digitaal bijhoudt in plaats van op papier. Dit kan door middel van specifieke boekhoudsoftware of door middel van een online boekhoudprogramma waarbij je via een internetbrowser toegang hebt tot je financiële gegevens en boekhouding.

Bij online boekhouden kun je bijvoorbeeld facturen en uitgaven digitaal invoeren, banktransacties automatisch laten importeren en financiële rapportages en overzichten opstellen. Ook kun je vaak gemakkelijk samenwerken met je boekhouder of accountant via het online boekhoudsysteem.

Het voordeel van online boekhouden is dat je altijd en overal toegang hebt tot je financiële gegevens, zolang je maar beschikt over een internetverbinding. Ook is het vaak efficiënter en foutenreducerender dan boekhouden op papier.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Voordelen online boekhouden

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Er zijn diverse voordelen aan het gebruik van online boekhouden. Om te beginnen heb je altijd en overal toegang tot je financiële gegevens, zolang je maar beschikt over een internetverbinding. Daarnaast kun je met online boekhouden gemakkelijk samenwerken met je boekhouder of accountant. Zij kunnen bijvoorbeeld real-time meekijken en adviseren.

Een ander belangrijk aspect betreft automatisering. Veel handmatige werkzaamheden, zoals het invoeren van banktransacties, kunnen immers geautomatiseerd worden, wat tijd en moeite bespaart. Tevens is er sprake van foutenreductie, want door de automatisering en de verplichting om alles digitaal te registreren, is de kans op fouten kleiner dan bij boekhouden op papier.

Alsmede bewerkstelligt online boekhouden overzicht en inzicht. Dat wil zeggen, online boekhouden biedt vaak diverse rapportagemogelijkheden, waardoor je gemakkelijk inzicht hebt in je financiële situatie. Tot slot draagt digitaal boekhouden aan kostenbesparing bij. Online boekhouden is namelijk doorgaans goedkoper dan boekhouden door een boekhouder op locatie.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://accounting.nl/wp-content/uploads/2023/01/Online-boekhouden-voordelen-1.jpg” _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” alt=”Online boekhouden voordelen” title_text=”Online boekhouden voordelen” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Nadelen online boekhouding

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Online boekhouden heeft enkele nadelen, zoals afhankelijkheid van internet, beveiligingsrisico’s, de mogelijkheid op fouten en kosten. Bovendien kan de functionaliteit van online boekhoudsystemen beperkt zijn in vergelijking met professionele boekhoudsoftware.

Hoewel online boekhouden vaak goedkoper is dan het inhuren van een boekhouder, kan het leiden tot problemen als er geen toegang is tot internet, als de beveiliging wordt geschonden of als er fouten optreden in het systeem. Daarnaast kan het beperkte functionaliteit betekenen dat je niet dezelfde niveaus van analyse en rapportage kunt genereren als met professionele software.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Starten met digitaal boekhouden

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Om te starten met digitaal boekhouden heb je het volgende nodig:

1. Een computer, laptop of tablet met internetverbinding.
  2. Een boekhoudprogramma of een abonnement op een online boekhoudservice. Er zijn diverse opties op de markt, zowel gratis als betaalde programma’s. Zoek een programma dat aansluit bij de behoeften van je bedrijf en je budget.
  3. Digitale facturen en uitgaven: zorg ervoor dat je digitale kopieën hebt van alle facturen en uitgaven die je wilt verwerken in je boekhouding.
  4. Bankafschriften: heb je een zakelijke bankrekening? Zorg ervoor dat je bankafschriften kunt downloaden of importeren in het boekhoudprogramma.
  5. Boekhoudkennis: het is handig als je enige basiskennis hebt van boekhouden, zodat je weet hoe je de gegevens in het boekhoudprogramma moet invoeren en hoe je financiële rapportages kunt opstellen.

Zodra je bovenstaande zaken hebt geregeld, kun je beginnen met het invoeren van je gegevens in het boekhoudprogramma en het bijhouden van je boekhouding. Het is wel aan te raden om, voordat je helemaal overstapt op online boekhouden, eerst even te oefenen met het programma en eventueel professioneel advies te vragen aan een boekhouder. Zo voorkom je dat je fouten maakt die later moeilijk te herstellen zijn.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

5 tips omtrent digitaal boekhouden

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Onderstaand beschrijven wij 5 tips voor het verbeteren van jouw online boekhouding.

Zorg er allereest voor dat je altijd up-to-date bent. Probeer daarom iedere dag of iedere week een moment te reserveren om je online boekhouding bij te werken. Zo voorkom je dat je achterloopt en blijft alles op orde. Gebruik daarnaast de automatiseringsmogelijkheden die er zijn. Veel online boekhoudprogramma’s bieden namelijk mogelijkheden om bepaalde handelingen te automatiseren, zoals het importeren van banktransacties. Maak hier gebruik van om tijd te besparen.

Maak eveneens gebruik van de rapportagemogelijkheden die er aangeboden worden. Online boekhoudprogramma’s bieden vaak diverse rapportagemogelijkheden. Maak hier gebruik van om inzicht te krijgen in je financiële situatie en om beter te kunnen plannen. Zorg er tevens voor dat je digitale facturen en uitgaven goed bewaart. Heb je alle digitale facturen en uitgaven bij de hand om ze in je online boekhouding te verwerken? Maak hier een duidelijk systeem voor om te voorkomen dat je iets mist.

Vraag afsluitend professioneel advies. Anders gezegd, als je twijfelt over hoe je bepaalde zaken in je online boekhouding moet verwerken, vraag dan professioneel advies aan een boekhouder. Dit kan voorkomen dat je fouten maakt die later moeilijk te herstellen zijn.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://accounting.nl/wp-content/uploads/2023/01/Online-boekhouding-tips.jpg” _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” alt=”Online boekhouding tips” title_text=”Online boekhouding tips” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ text_font=”Montserrat|300|||||||” text_font_size=”16px” text_line_height=”1.8em” header_font=”||||||||” header_2_font=”Montserrat|800|||||||” header_2_font_size=”30px” header_2_line_height=”1.5em” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”||||||||” max_width=”600px” max_width_tablet=”700px” max_width_phone=”700px” max_width_last_edited=”off|desktop” custom_margin=”|||” custom_margin_tablet=”|0px||” custom_margin_phone=”|0px||” custom_margin_last_edited=”off|desktop” custom_padding=”20px|||” header_2_font_size_tablet=”30px” header_2_font_size_phone=”20px” header_2_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all=”#12eaa6″ border_width_top=”2px” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Alternatieven online boekhouding

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” text_font_size=”17px” custom_margin=”-20px||30px||false|false” custom_margin_tablet=”-20px||30px||false|false” custom_margin_phone=”-30px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Er zijn een aantal alternatieven voor online boekhouden. Vier alternatieven bespreken wij hieronder.

Optie 1: Boekhouden op papier
Dit is de traditionele manier van boekhouden, waarbij je alle financiële gegevens op papier bijhoudt. Dit is echter niet zo efficiënt en foutenreducerend als online boekhouden.

Optie 2: Gebruik maken van een boekhouder
In plaats van het zelf te doen, kun je ook een boekhouder inschakelen die je financiële gegevens bijhoudt. Dit kan zowel op locatie als op afstand.

Optie 3: Gebruik maken van een financiële app
Er zijn diverse financiële apps beschikbaar waarmee je op een eenvoudige manier je uitgaven en inkomsten kunt bijhouden. Dit is echter niet bedoeld voor het volledig bijhouden van je boekhouding, maar meer als hulpmiddel om een beter overzicht te krijgen van je persoonlijke financiën.

Optie 4: Gebruik maken van financiële software
Er zijn ook financiële softwarepakketten beschikbaar, zoals Microsoft Excel, waarmee je zelf je boekhouding kunt bijhouden. Deze software is minder uitgebreid dan boekhoudprogramma’s, maar kan voldoende zijn voor een kleine onderneming.

[/et_pb_text][et_pb_button button_url=”/boekhoudprogrammas-vergelijken/#vergelijker” button_text=”Software vergelijken” _builder_version=”4.19.4″ custom_button=”on” button_text_size=”17px” button_bg_color=”#12eaa6″ button_border_width=”0px” button_border_radius=”0px” button_letter_spacing=”2px” button_font=”Open Sans|700||on|||||” button_icon=”E||divi||400″ background_layout=”dark” custom_margin=”||||true” custom_padding=”16px|32px|16px|32px|true|true” button_letter_spacing_hover=”2px” button_bg_color_hover=”#00e2c4″ locked=”off” global_colors_info=”{}” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”on” button_letter_spacing__hover=”2px” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”on” button_bg_color__hover=”#00e2c4″ button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]