EY maakt Wirecard claims moeilijker

Schandalen
2 Min Read

De herstructurering van EY Duitsland maakt het moeilijker om claims tot schadevergoeding af te dwingen, aldus claimadvocaten uit de Wirecard zaak in de Financial Times. 

EY wordt geconfronteerd met miljarden aan schadevergoedingsclaims omdat het bedrijf de financiële overzichten van Wirecard bijna tien jaar lang heeft gecontroleerd en in ging 2020 failliet.  Eerder dit jaar bracht EY de lucratieve adviesactiviteiten in een aparte vennootschappen, los van  de auditactiviteiten. Deze adviestak is  goed voor driekwart van de jaaromzet van 2,6 miljard euro in Duitsland.

Vanuit het perspectief van claimadvocaten maakt EY het hiermee moeilijker om schadeclaims af te dwingen. Ze doen nu een beroep op het Hogere Regionale Hof om te bepalen dat alle EY-eenheden aansprakelijk blijven voor de schade van Wirecard. Daarnaast zou EY zekerheid moeten bieden voor eventuele toekomstige compensatiebetalingen. De adviestak zou na vijf jaar, na het verstrijken van een wettelijk bepaalde overgangsperiode, niet meer kunnen worden blootgesteld aan de risico’s van rechtszaken tegen Wirecard, aldus experts in de Financiel Times.

EY spreekt de beschuldigingen tegen. “De wijzigingen aan rechtspersonen hebben geen impact op het aansprakelijkheidsrisico van huidige of voormalige mandaten of lopende juridische geschillen”, legt het bedrijf uit. Het is een gevolg van de aanpassing aan de structuur van de internationale EY-organisatie en met de grotere scheiding tussen auditing en consulting, aldus EY. 

 

TAGGED: ,
Share This Article