25 miljoen dollar boete voor KPMG Nederland

Nieuws Schandalen
2 Min Read

KPMG Nederland moet een boete betalen van 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) aan de Amerikaanse accountancytoezichthouder PCAOB vanwege de examenfraude. Uit onderzoek is gebleken dat vanaf tenminste oktober 2017, ruim vijfhonderd personen betrokken zijn geweest bij onethisch gedrag ten aanzien van het toetsen van de trainingen, waaronder het versturen of ontvangen van antwoorden van toetsen of elkaar hebben geholpen bij het maken van toetsen, aldus KPMG.

“The PCAOB will not tolerate cheating nor any other unethical behavior, period,” aldus Erica Williams, voorzitter van de Amerikaanse accountancy-toezichthouder PCAOB. De Amerikaanse toezichthouder verwijt KPMG dat zij minimaal zes maanden de toezichthouder om de tuin heeft geleid en de eerder verstrekte informatie dat er bij KPMG Nederland weinig aan de hand was niet heeft gecorrigeerd. Ook de inmiddels vertrokken bestuurder verantwoordelijk voor de accountancy tak krijgt een boete van de PCAOB. De boete van 25 miljoen dollar is de hoogste boete in de geschiedenis van de PCAOB.

“Deze conclusies zijn beschamend en daarom is de boete fors. Het spijt mij zeer dat dit foute gedrag heeft plaatsgevonden binnen onze organisatie. We bieden onze verontschuldigingen hiervoor aan bij onze klanten en stakeholders.” zegt Stephanie Hottenhuis CEO van KPMG Nederland.

Hanzo van Beusekom van de Nederlandse toezichthouder AFM reageerde: ‘Accountants moeten beseffen dat hun core business het toevoegen van vertrouwen is, dat kan niet geloofwaardig wanneer hun eigen integriteit en vakbekwaamheid ter discussie staat.’ Inmiddels heeft AFM de accountancytak van KPMG Nederland onder verscherpt toezicht geplaatst.

 

 

Share This Article