BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro

Nieuws
3 Min Read
BDO Nederland heeft een boete van 1,323 miljoen euro gekregen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) wegens overtredingen van de antiwitwaswetgeving. Deze sanctie houdt verband met ongebruikelijke transacties rond de voormalige eigenaar van voetbalclub Vitesse, Valeri Ojf, en zijn Performance Management Holding. Opmerkelijk BDO was tot 2023 zelf nog de accountant van het BFT en controleerde juist de cijfers van BFT.

De boete is opgelegd omdat BDO zich volgens de toezichthouder niet heeft gehouden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). De boete heeft betrekking op de controlewerkzaamheden die BDO verrichtte voor Vitesse. Dit omvat onduidelijke geldstromen die werden gedetecteerd tijdens het toezicht op de club, die destijds onder leiding stond van de Russische eigenaar Ojf.

Bezwaar tegen boetebesluit

René Nelis, bestuursvoorzitter van BDO, bevestigde dat het accountantskantoor op de hoogte is gesteld van de boete door het BFT. Volgens Nelis heeft BDO bezwaar gemaakt tegen het besluit, omdat het zich niet kan vinden in de interpretatie van de Wwft door de toezichthouder. “Het BFT lijkt het wettelijk kader op verschillende punten te hebben verlaten,” aldus Nelis. Hij voegt hieraan toe dat BDO de opgelegde boete en de beschuldigingen niet aanvaardt en de zaak verder juridisch zal aanvechten.

Hoogste boete ooit door BFT opgelegd

BFT-directeur Yolanda de Groot verklaarde dat dit de hoogste boete is die de toezichthouder ooit heeft uitgedeeld. De overtreding betrof drie stortingen, gedaan in 2019 en 2020, met een totaalbedrag van 6,2 miljoen euro. Deze transacties waren volgens het BFT “onvoldoende gedocumenteerd” en hadden door BDO gemeld moeten worden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Door dit na te laten, heeft BDO volgens het BFT een cruciale stap in het naleven van de Wwft overgeslagen.

De hoogte van de boete werd bepaald op basis van de ernst en de duur van de overtreding, evenals de jaaromzet van BDO, die in 2022 ruim 132 miljoen euro bedroeg. De onduidelijke herkomst van de stortingen en het feit dat deze niet gemeld werden, waren de doorslaggevende factoren voor de boete.

Vitesse en eerdere zorgen

BDO had eerder al moeite met de controle van Vitesse, mede vanwege de Russische banden van de club. In 2022 meldde De Telegraaf dat de accountant geen handtekening wilde zetten onder de jaarrekening van de club, vanwege onzekerheden rondom Russische eigenaren na de inval in Oekraïne. Eind 2023 weigerde BDO opnieuw een verklaring af te geven, dit keer vanwege twijfels over de financiële continuïteit van Vitesse

TAGGED: ,
Share This Article