ASR-topman Jos Baeten laat er geen twijfel over bestaan: de Europese Unie is compleet doorgeslagen met haar regelzucht. In een gedurfde uithaal naar Brussel stelt Baeten dat Europa zichzelf economisch buitenspel zet met een torenhoge berg aan regels. “Amerika innoveert, China kopieert en Europa… die reguleert alleen maar,” sneert de bestuursvoorzitter van de Utrechtse verzekeraar.
Met zijn uitspraken sluit Baeten zich aan bij een groeiend koor van critici uit het bedrijfsleven en de politiek die genoeg hebben van de bureaucratische wurggreep waarin Europa zijn bedrijven houdt. Zijn waarschuwing komt niet uit de lucht vallen: ASR presenteerde woensdag sterke jaarcijfers, maar de schaduwzijde van succes is een miljoenenverslindend regelgevingsmoeras.
Miljoenenverspilling aan Regeldruk
Baeten legt zonder schroom de pijnpunten op tafel. De implementatie van de CSRD-verordening, die bedrijven verplicht over duurzaamheid te rapporteren, heeft ASR al €15 tot €20 miljoen gekost. En dat is nog maar het begin. “Tel daar nog eens antiwitwaswetgeving, CSDDD, Dora en Fida bij op, wat ook allemaal miljoenen kost,” waarschuwt hij. “Dit loopt compleet uit de hand.” zegt hij tegen het FD.
En wie draait uiteindelijk op voor deze torenhoge kosten? Inderdaad, de consument. “We berekenen die kosten wel door aan de klant,” geeft Baeten ruiterlijk toe. Daarmee trekt hij hard aan de bel: de Europese regelgeving jaagt niet alleen bedrijven op kosten, maar ook de consument betaalt de prijs.
Europa in Gevaar: Innovatie of Bureaucratie?
Baeten roept Europa op om wakker te worden en prioriteiten te stellen. Met de geopolitieke ontwikkelingen en de groeiende macht van Amerika en China, moet Europa keuzes maken. “Het continent moet zijn rol in innovatie en concurrentievermogen opnieuw bekijken,” stelt hij. Baeten vreest dat Europa anders economisch buitenspel komt te staan, terwijl de wereld om ons heen in rap tempo verandert.
Regeldruk met 25% omlaag, of Europa gaat ten onder
Baeten staat dan ook volledig achter het plan om de regeldruk voor grote bedrijven met 25% te verminderen en zelfs met 35% voor kleinere bedrijven. Maar hij waarschuwt: “Dit moet zonder het doel van de regelgeving uit het oog te verliezen. Anders graven we ons eigen graf.”
De tijd dringt, volgens Baeten. Met een omnibusvoorstel in de maak, waarbij verschillende regels in elkaar worden geschoven, hoopt hij dat de Europese Commissie het licht ziet. Zo niet, dan dreigt Europa te verworden tot een bureaucratisch fort, terwijl Amerika en China de economische strijd winnen.