Wat kan een boekhouding cursus voor jou betekenen?

Boekhouden
6 Min Read

Steeds meer ondernemers maken de beslissing om een boekhouding cursus te gaan volgen. Dit uiteraard met als doel om zelf de eigen boekhouding te kunnen voeren. Voor heel wat andere ondernemers geldt dat ze weliswaar met dit idee spelen, maar zich tegelijkertijd de vraag stellen of het volgen van een dergelijke cursus eigenlijk wel de moeite waard is.

Ben jij benieuwd om te weten te komen wat een boekhouding cursus voor jou kan betekenen? Dan is het zeker een aanrader om je even te gaan verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.

Je leert de basisprincipes van het boekhouden

Door het volgen van een boekhouding cursus zal je in eerste instantie kunnen vaststellen dat je de basisprincipes van het boekhouden aangeleerd krijgt. Concreet is het dan ook zo dat dergelijke cursussen in de basis de volgende informatie aanbieden:

  1. Hoe je boekhouding in te richten
  2. Informatie over de eerste boekingen
  3. Wat je moet weten over de Btw-aangifte
  4. Hoe je een boekjaar correct moet afsluiten

Afhankelijk van het type boekhouding cursus die je gaat volgen is het uiteraard ook mogelijk dat er nog dieper op wat meer geavanceerde kwesties wordt ingegaan. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om complexe boekingen.

Bovendien is het ook mogelijk dat er de nodige aandacht zal worden besteed aan bijvoorbeeld salarisadministratie. Alles is wat dit betreft natuurlijk wel sterk afhankelijk van het type boekhoudcursus waar je gebruik van gaat maken. Zoveel spreekt uiteraard voor zich.

Er is altijd een boekhouding cursus op maat van jouw kennis beschikbaar

Wat is een boekhouding cursus?
Wat is een boekhouding cursus nu precies?

Voordat je een bepaalde boekhouding cursus gaat volgen is het altijd een goed idee om je even te vergewissen van het aanbod met cursussen dat op de markt is terug te vinden. Wanneer je dat doet zal je kunnen vaststellen dat verschillende cursussen de focus leggen op een specifiek type bedrijf.

Zo zijn er cursussen die zich richten op zzp’ers terwijl anderen dan weer over een duidelijke focus beschikken op mkb’ers. Het vergelijken van het cursusaanbod zorgt ervoor dat je eenvoudig die ene boekhouding cursus kan vinden die het beste zal weten te voldoen aan jouw verwachtingen.

Hou er naast bovenstaande ook rekening mee dat de inhoud van een boekhouding cursus sterk afhankelijk kan zijn van het kennisniveau dat wordt toegepast. Zo wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de boekhouding cursussen voor absolute beginners en cursussen die zich richten op mensen die toch al over een bepaalde basiskennis beschikken over boekhouden en daar graag op verder willen bouwen. Het is dus in ieder geval niet zo dat een cursus boekhouding alleen maar interessant is voor mensen die willen beginnen met boekhouden.

Ook als je al over een bepaalde basiskennis beschikt die je graag wenst uit te breiden kan dit zeer interessant zijn. Hoe dan ook, eerst even grondig alle verschillende boekhouding cursussen vergelijken die op de markt zijn terug te vinden is een absolute aanrader wanneer je van plan bent om zelf een cursus te gaan volgen.

De inzichten in je eigen bedrijf worden sterk verbeterd

In het bijzonder voor startende of jonge ondernemers geldt dat alle cijfertjes van hun boekhouding sterke overeenkomsten vertonen met het Chinees. Dat is niet bepaald bevorderlijk voor bepaalde beslissingen die moeten worden genomen, in tegendeel. Door een cursus boekhouding te volgen zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat je wat dit betreft kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen.

De inzichten die je krijgt in je bedrijf zullen namelijk sterk verbeteren. Op deze manier zal je niet alleen veel sneller probleemsituaties kunnen inschatten, daarnaast zal ook je vermogen om te anticiperen op bijvoorbeeld financiële problemen drastisch verbeteren.

Het merendeel van de ondernemers die ervoor hebben gekozen om een cursus boekhouding te volgen geven dan ook na afloop aan hun onderneming heel wat beter te begrijpen en te kunnen doorgronden.

Een boekhouding cursus volgen levert altijd financieel voordeel op

Tot slot is er nog een belangrijk voordeel waarvan sprake is bij een boekhouding cursus volgen. Waar heel wat ondernemers immers in eerste instantie geen rekening mee houden heeft te maken met het feit dat een dergelijke cursus ook altijd een financieel voordeel met zich meebrengt.

Mogelijkerwijs kies je er namelijk na het succesvol afronden van de cursus voor om volledig zelf je boekhouding voor jouw rekening te nemen. In dat geval kan je de volledige kost van een boekhouder uitsparen.

Wil je toch liever nog kunnen rekenen op de expertise van een boekhouder? Dan kan je op z’n minst een gedeelte van je boekhouding zelf doen waardoor je boekhouder heel wat minder werk heeft. Ook dit zal je in de praktijk sowieso met zekerheid een financieel voordeel opleveren.

Share This Article