Hoe vind je het juiste boekhoudprogramma?

Boekhouden
6 Min Read

Steeds vaker wordt er door bedrijven voor gekozen om hun boekhouding (deels) zelf te doen. Door de jaren heen is dit een stuk eenvoudiger geworden door de introductie van menig aantal nieuwe boekhoudprogramma’s. Net het feit dat er zoveel verschillende nieuwe programma’s op de markt zijn verschenen heeft er evenwel ook voor gezorgd dat menig aantal ondernemers door de bomen het bos niet meer zien.

Zij stellen zich dan ook de vraag hoe men nu precies het juiste boekhoudprogramma kan vinden. Geldt dat ook voor jou? Dan kan de informatie op deze pagina je alvast een behoorlijk eind verder helpen. Zo kies ook jij uiteindelijk voor het beste programma.

De keuze tussen online en offline boekhouden

Hoe boekhoudprogramma vinden?
Hoe kun je het juiste boekhoudprogramma vinden?

De eerste keuze die je moet maken voor wat het boekhoudprogramma betreft waar je gebruik van wenst te maken heeft betrekking tot online versus offline werken. In het merendeel van de gevallen blijkt tegenwoordig dat bedrijven en ondernemers vaak opteren voor online boekhoudsoftware. Dat heeft in het bijzonder te maken met de interessante voordelen die eraan verbonden zijn, namelijk:

  1. Je kan overal en altijd aan je boekhouding werken
  2. Het is mogelijk om samen te werken aan je boekhouding met een accountant
  3. Het crashen van je computer zorgt er niet voor dat je alle data komt te verliezen
  4. Online boekhoudsoftware is doorgaans heel wat flexibeler en beter schaalbaar

Bovenstaande voordelen maken duidelijk waarom zoveel ondernemers tegenwoordig over een uitgesproken voorkeur beschikken voor een online boekhoudprogramma. Zijn er dan helemaal geen voordelen verbonden aan een offline exemplaar? Toch wel. Wanneer je geen internetverbinding ter beschikking hebt kan je met offline software alsnog gewoon aan je boekhouding werken.

Is er een koppeling vereist met je webshop?

Ben je als online ondernemer en bijgevolg als eigenaar van bijvoorbeeld een webshop op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma? In dat geval kan het ook van belang zijn om na te gaan of de software over een mogelijke koppeling beschikt met het systeem waar die webshop op draait. Het realiseren van een dergelijke koppeling zorgt er immers voor dat je kan rekenen op heel wat interessante voordelen. Wat dit betreft kan je denken aan de volgende:

  • De data van je webshop wordt automatisch geïmplementeerd in je boekhoudprogramma
  • Het risico op fouten wordt op deze manier aanmerkelijk kleiner

Voor online ondernemers kan het dus in de praktijk ontzettend belangrijk zijn om na te gaan welke boekhoudprogramma’s over een koppeling beschikken met het webshopplatform waar gebruik van wordt gemaakt. Hier kan zeker een niet onbelangrijke meerwaarde in schuilgaan.

Welke functionaliteiten zijn voor jou een absolute must?

De functionaliteiten waar boekhoudprogramma’s in de praktijk over beschikken kunnen zeer sterk uiteenlopend zijn. Voor bepaalde programma’s geldt bijvoorbeeld dat ze het mogelijk maken om met één druk op de knop je belastingaangifte te versturen.

Ook is het mogelijk om met één druk op de knop om bijvoorbeeld uitstel te vragen. Een belangrijke wens waar veel ondernemers over beschikken is ook om gebruik te kunnen maken van een handige, mobiele applicatie. Deze app maakt het dan mogelijk om gewoon vanop je smartphone of tablet je volledige boekhouding te kunnen raadplegen en beheren.

Zijn er bepaalde, specifieke functionaliteiten waar jij graag met zekerheid op wil kunnen rekenen? Dan is het zeker van belang om hier rekening mee te houden bij het vergelijken van de verschillende boekhoudprogramma’s die op de markt zijn terug te vinden.

Hoe schaalbaar is de boekhoudsoftware waar je gebruik van gaat maken?

Ook een zeer belangrijk aandachtspunt heeft te maken met de schaalbaarheid waar je boekhoudpakket over beschikt. Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt welke in de praktijk wel eens over het hoofd wordt gezien. Rekening houden met de schaalbaarheid van een boekhoudprogramma is eigenlijk belangrijk omwille van verschillende redenen, namelijk:

  1. Alleen op deze manier kan je blijvend van hetzelfde boekhoudprogramma gebruikmaken
  2. De schaalbaarheid is voor een groot deel bepalend voor de kosten die je moet betalen
  3. Alleen een optimale schaalbaarheid voorkomt dat je tegen problemen aanloopt

Als kleine onderneming met een bescheiden klantenbestand spreekt het voor zich dat de eisen waarover je beschikt anders zijn dan wanneer je bedrijf al sterk is gegroeid. Dit zorgt ervoor dat je naarmate de tijd vordert mogelijks zal willen opschalen voor wat je boekhoudsoftware betreft. Lang niet alle boekhoudprogramma’s die op de markt zijn terug te vinden maken dit mogelijk.

Heel wat programma’s focussen zich dan ook op een specifiek segment van de markt. Zo zijn er speciale boekhoudprogramma’s voor de kleine ondernemer terwijl andere programma’s zich dan weer specifiek focussen op grote bedrijven. Door te kiezen voor een boekhoudprogramma met een uitstekende schaalbaarheid voorkom je dat je op een zeker ogenblik genoodzaakt zal zijn om van software te veranderen.

Bovendien betaal je op deze manier ook alleen maar die kosten die voor jou echt relevant zijn. Het mag dan ook duidelijk zijn, grondig stil blijven staan bij de schaalbaarheid van de boekhoudsoftware waar je gebruik van gaat maken is absoluut van zeer groot belang.

Share This Article