Boekhouding uitbesteden of zelf boekhouden?

Boekhouden
6 Min Read

De administratie die (verplicht) moet worden gevoerd is een doorn in het oog van menig aantal ondernemingen. Omwille van deze reden stellen velen zich de vraag of het nu interessant is om deze administratie zelf te doen of men er beter voor kan kiezen om ze uit te besteden. Dit laatste geldt dan uiteraard in het bijzonder voor de boekhouding.

Zowel aan je boekhouding uitbesteden als aan het zelf doen van je boekhouding zijn voor- en nadelen verbonden. Ben je benieuwd welke van deze beide opties voor jou nu precies de interessantste keuze is? Dan is het zeer belangrijk om goed een afweging te maken tussen die voor- en nadelen. Hoe je dat het beste doet ontdek je hieronder.

Je boekhouding uitbesteden, dit zijn de voordelen

Zelf boekhouden of boekhouding uitbesteden
Zelf boekhouden, of toch beter uitbesteden?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de voordelen die je boekhouding uitbesteden met zich meebrengt. Het spreekt voor zich dat het voeren van een correcte boekhouding in de praktijk behoorlijk wat voeten in de aarde kan hebben. Voor menig aantal bedrijven geldt dat ze hier ook weinig kaas van hebben gegeten.

Zij zijn dan ook heel wat beter in de specifieke dienst die ze verstrekken of het product dat ze aanbieden. De boekhouding uitbesteden kan er dan ook zomaar voor zorgen dat men heel wat tijd en moeite kan besparen.

Mogelijks levert dit zelfs nog een (extra) financieel voordeel op. Je boekhouding uitbesteden brengt echter nog een belangrijk voordeel met zich mee. Je kan namelijk altijd een beroep doen op de expertise van een ervaren boekhouder. Dit ook wanneer er bijvoorbeeld een belastingcontrole aan zit te komen.

Met welke nadelen moet je rekening houden?

De boekhouding uitbesteden brengt in de praktijk dus menig aantal interessante voordelen met zich mee. Dit gezegd hebbende zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. Zo spreekt het voor zich dat het inschakelen van een boekhouder bepaalde kosten met zich meebrengt.

Dat financiële nadeel kan echter deels teniet worden gedaan doordat je heel wat meer tijd ter beschikking zal hebben om te besteden aan hetgeen waar je als ondernemer echt goed in bent. Ga er dus zeker niet zomaar vanuit dat de kostprijs van je boekhouder louter en alleen een kost is. Dat is immers niet juist.

Waarom kiezen voor zelf boekhouden?

Menig aantal bedrijven kiest bewust voor zelf boekhouden. Dit kan het gevolg zijn van verschillende redenen. Om te beginnen is het bijvoorbeeld mogelijk dat men zelf over een uitstekende kennis beschikt om dit te doen. Dan zou het eigenlijk zonde zijn om ervoor te kiezen om dit uit te gaan besteden.

Bovendien is het zo dat er tegenwoordig uitstekende boekhoudsoftware op de markt is terug te vinden om je daarbij te ondersteunen. De keuze voor zelf boekhouden zorgt er bovendien uiteraard ook voor dat je zelf de volledige controle houdt over je administratie. Ook dit is voor menig aantal ondernemers één van de belangrijkste drijfveren voor het maken van deze keuze.

Hou ook rekening met de nadelen die hieraan verbonden zijn

Ook de keuze voor zelf boekhouden brengt dus in de praktijk een aantal niet onbelangrijke voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn echter niet het enige waar je aandacht aan zal moeten besteden. Wat namelijk bovendien ook te denken van de mogelijke nadelen die eraan verbonden zijn?

Het belangrijkste nadeel is terug te vinden in het feit dat je geen beroep kan doen op de expertise of hulp van een echte boekhouder. Dat dus ook wanneer je mogelijks wordt geconfronteerd met een BTW- of belastingcontrole. Het is eigenlijk net in een dergelijke situatie dat het belang van een boekhouder echt duidelijk wordt.

Tevens spreekt het voor zich dat deze je ook kan helpen bij het optimaal benutten van de fiscale voordelen waar je onderneming aanspraak op kan maken. Dit zou je over de lange(re) termijn zomaar een extra mooi financieel voordeel op kunnen leveren.

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten!

In het merendeel van de gevallen is het zo dat ondernemers vermoeden dat ze verplicht zijn om een keuze te maken tussen hun boekhouding uitbesteden of ze zelf te doen. Dat lijkt ook niet meer dan logisch, maar toch is deze aanname niet helemaal correct. Het één hoeft het ander namelijk helemaal niet uit te sluiten, in tegendeel.

Steeds meer ondernemers maken bijvoorbeeld de keuze om gebruik te maken van bepaalde boekhoudingsoftware, maar laten een boekhouder meekijken. Op deze manier kunnen de kosten worden gedrukt, maar kan je toch een beroep doen op de expertise waar een boekhouder over beschikt.

In het bijzonder in het geval van een belastingcontrole blijkt dat in de praktijk veelal geen overbodige luxe te zijn. In ieder geval mag het duidelijk zijn, je boekhouding zelf doen en ze tegelijkertijd ook gedeeltelijk uitbesteden is dus zeker een mogelijkheid.

Share This Article