Tips om de accountantsrekening te verlagen

Boekhouden
4 Min Read

Een accountantsrekening is een onvermijdelijke kostenpost voor veel ondernemers. De hoogte van de rekening kan echter sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren. In dit artikel geven we je enkele tips om te zorgen voor een zo laag mogelijke accountantsrekening.

1. Kies de juiste accountantsorganisatie

De eerste stap is om de juiste accountantsorganisatie te kiezen. Er zijn veel verschillende accountantsorganisaties in Nederland, met uiteenlopende tarieven. Het is belangrijk om de verschillende organisaties te vergelijken op basis van prijs, kwaliteit en ervaring.

Bij het vergelijken van accountantsorganisaties is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Type organisatie: Er zijn twee soorten accountantsorganisaties: OOB-accountantsorganisaties en niet-OOB-accountantsorganisaties. OOB-accountantsorganisaties mogen alleen controleren of de jaarrekeningen van Organisaties van Openbaar Belang (OOB) voldoen aan de wettelijke vereisten. Niet-OOB-accountantsorganisaties mogen alle andere organisaties controleren.
  • Vergoeding: OOB-accountantsorganisaties vragen gemiddeld een hogere vergoeding voor het uitvoeren van een wettelijke controle dan niet-OOB-accountantsorganisaties. Dit komt omdat OOB-controles complexer en tijdrovender zijn dan niet-OOB-controles.

2. Vergelijk offertes

Zodra je een aantal accountantsorganisaties hebt gevonden die aan je wensen voldoen, is het belangrijk om offertes op te vragen. Op deze manier kun je de verschillende tarieven goed vergelijken.

Bij het vergelijken van offertes is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Omvang van de controle: De omvang van de controle is afhankelijk van de grootte van je onderneming en de complexiteit van je jaarrekening. Soms is een controle helemaal niet verplicht of bestaan er uitzonderingen.
  • Type controle: Er zijn verschillende soorten controles, zoals een wettelijke controle, een vrijwillige controle of een interim-controle.
  • Werkwijze: De werkwijze van de accountantsorganisatie kan ook invloed hebben op de kosten.

3. Beperk de omvang van de controle

Als je de omvang van de controle kunt beperken, kun je de kosten ook verlagen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:

  • De jaarrekening eenvoudiger te maken: Dit kun je doen door bijvoorbeeld minder rekeningen en grootboekposten te gebruiken.
  • De administratie goed bij te houden: Als je administratie goed op orde is, zal de accountantsorganisatie minder tijd hoeven te besteden aan de controle.
  • De accountantsorganisatie te betrekken bij de voorbereiding van de jaarrekening: Als de accountantsorganisatie al vroeg bij de voorbereiding van de jaarrekening wordt betrokken, kunnen zij eventuele problemen of onduidelijkheden direct opmerken en oplossen.

4. Vraag om een korting

Als je al een accountantsorganisatie hebt gevonden, kun je altijd vragen om een korting. Dit kan bijvoorbeeld als je een vaste klant bent of als je een grote opdracht hebt.

5. Vraag om meer inzicht in de kosten

Als je een offerte hebt ontvangen, vraag dan om meer inzicht in de kosten. De accountantsorganisatie moet je kunnen uitleggen hoe de kosten zijn opgebouwd.

Conclusie

Door deze tips op te volgen kun je de accountantsrekening verlagen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat er een minimum aan kosten is dat je moet betalen voor een professionele controle van je jaarrekening.

Share This Article