Patrick Boone, de nieuwe CEO van PwC België, zich uitgesproken tegen de almaar uitdijende Europese en Belgische regelgeving die bedrijven overspoelt. Het is ironisch: PwC, een van de wereldwijde reuzen in audit en consultancy die dikwijls goudhaantjes plukt uit het bijstaan van bedrijven bij regelgeving, klinkt nu zelf de alarmbel. “Zelfs wij botsen stilaan op onze limieten,” waarschuwt Boone in de Belgische krant De Tijd. De gigantische regelbrij blijkt zelfs voor de Big Four geen eindeloze goudmijn, maar eerder een kluwen waar zelfs zij bijna niet meer doorheen komen.
Met de vele nieuwe richtlijnen rond duurzaamheid, grensoverschrijdende CO₂-taksen en cyberveiligheidsnormen, is het bedrijfsleven in een regelrechte storm van verplichtingen beland. De motivatie achter deze regels is goed, benadrukt Boone, maar de uitvoering laat volgens hem te wensen over. “Bedrijven willen echt wel aan de regels voldoen,” zegt hij. “Maar de bureaucratie is zó complex geworden dat bedrijven moeten kiezen: investeren in hun eigen innovatie, of zich blindstaren op regels waar ze zelf nauwelijks wijs uit raken.”
Boone trekt een schokkende vergelijking met de bekende Laffercurve, waarin belastingen die té hoog zijn de inkomsten doen dalen omdat bedrijven en burgers afhaken. “Voor regelgeving zitten we nu op datzelfde kantelpunt,” stelt hij. Bedrijven worstelen nu om enkel nog te voldoen aan de meest noodzakelijke richtlijnen en kijken voor de rest de andere kant op. Het lijkt een onmogelijke keuze: de beperkte tijd en middelen besteden aan onontwarbare regelpakketten, of zich richten op groei en innovatie. Boone voegt er dreigend aan toe: “Zo’n keuze kan je in alle redelijkheid niet neerleggen bij de ondernemingen.”
Wat écht schokt, is dat uitgerekend PwC, dat stevig verdient aan het adviseren en controleren van bedrijven rond deze regels, aangeeft dat ook zij de grip verliezen. Je zou bijna denken dat voor een gigant als PwC, die zich voedt met compliance en controle, de eindeloze stroom van regels een kip met gouden eieren vormt. Maar Boone nuanceert dat beeld scherp: “Zelfs wij bereiken onze limieten. De complexiteit dreigt de kern van ons werk – waarde toevoegen voor klanten – te verstikken. En we moeten immers nog mensen vinden die deze regelmonsters willen en kunnen temmen.”
De toegenomen complexiteit, economische onzekerheid en technologische uitdagingen brengen Boone tot een revolutionair besluit: PwC zal voortaan samenwerken met externe, gespecialiseerde partners om te voorkomen dat ze zelf vastroesten in de regels. Dit zet een trendbreuk neer voor de klassieke “Big Four” benadering, waarin alles intern werd afgehandeld. Boone schetst een grimmig beeld van de toekomst voor de regelzuchtige overheden: “Als dit zo doorgaat, dreigen we allemaal gevangen te raken in een labyrint van regelgeving waar niemand meer uitkomt – zelfs wij niet.”