HLB accountant in de VS krijgt 2 miljoen dollar boete

Regelgeving
1 Min Read

De Amerikaanse toezichthouder op accountants, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), is met het Amerikaanse accountantskantoor WithumSmith+Brown een boete overeengekomen van 2 miljoen dollar. Withum is onderdeel van het HLB netwerk waar in Nederland vijf accountantskantoren onder vallen, waaronder onder andere HLB Witlox van den Boomen en HLB Blömer.

Volgens de PCAOB had Withum een aanzienlijk aantal controlecliënten voor special purpose acquisition companies (SPAC) aanvaard, terwijl het aantal partners dat zich met deze controleopdrachten bezighield veel minder hard steeg. Het kwaliteitscontrolesysteem van het kantoor bood volgens de PCAOB geen redelijke zekerheid dat zijn personeel voldeed aan de toepasselijke professionele standaarden en wettelijke vereisten, waaronder die met betrekking tot het adequaat inzetten van personeel voor de controle van emittenten.

“Deze schikking is duidelijke herinnering dat kantoren zowel het personeel als de benodigde expertise moeten hebben om de controles uit te voeren waarmee ze instemmen,” zei Robert E. Rice, van PCAOB. “Als ze dat niet doen, zullen we ze verantwoordelijk houden voor deze tekortkomingen.”

 

TAGGED: , ,
Share This Article