Britse accountants vragen om soepelere handhaving

Regelgeving
2 Min Read

Michael Izza, de CEO van het Institute of Chartered Accountants in England en Wales, heeft in de Financial Times aangedrongen op een versoepeling van de aanpak van de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) ten aanzien van accountants. Volgens Izza zou de FRC de drempel voor het instellen van handhavingsmaatregelen tegen accountants moeten verhogen.

“Vóór 2017 was de drempel voor het instellen van handhavingsmaatregelen tegen accountants ‘misstand'”, zei Izza tegen de Financial Times. “Die drempel is verlaagd tot niet-naleving van de relevante auditingnormen.”

“Dat is nu de laagste drempel voor alle professionele beroepen in het VK. En wij zijn van mening dat die drempel nu te laag is. Het zou waarschijnlijk niet terug moeten gaan naar ‘misstand’, maar er is een tussenweg die een meer redelijke zone zou zijn.”

Zijn opmerkingen komen nadat Kemi Badenoch, de minister van Economische Zaken, de FRC in november een nieuwe opdracht gaf om economische “concurrentiekracht” te bevorderen, als onderdeel van de bredere inspanningen van de regering om de regeldruk voor bedrijven te verminderen.

De FRC heeft in de afgelopen jaren recordboetes opgelegd aan accountantskantoren in een poging de slechte kwaliteit in de sector aan te pakken. Dit volgde op spraakmakende zakelijke schandalen bij bedrijven waar accountants niet aan de vereiste normen voldeden, zoals bij Carillion, dat in 2018 instortte. In het afgelopen volledige financiële jaar tot maart 2023 legde de FRC boetes op van £40,5 miljoen voor wangedrag en schending van normen, iets minder dan het recordbedrag van £46,5 miljoen in de voorgaande 12 maanden.

Izza noemde de hogere boetes in de afgelopen jaren en de openbare berisping van individuele auditpartners, een praktijk die hij zei dat “de carrière van iemand in feite kan beëindigen”. Richard Moriarty, die in oktober CEO werd van de FRC, heeft al een meer gematigde aanpak aangekondigd ten opzichte van zijn voorganger Sir Jon Thompson om de sector aan te trekken van talent.

TAGGED: , ,
Share This Article