Amerikaanse toezichthouder beboet Chinese KPMG partners

Regelgeving
1 Min Read

De Amerikaanse accountancy toezichthouder PCAOB heeft drie partners van KPMG China beboet voor in totaal 150.000 dollar. Daarnaast worden de partners een jaar lang geschorst en zijn ze verplicht bijscholing te doen. De PCAOB heeft geconstateerd dat ze de normen hebben geschonden in verband met de controle door het kantoor van de jaarrekening 2017 van het in de Verenigde Staten genoteerde Tarena International, Inc. In 2019 heeft Tarena haar jaarrekening over 2017 aangepast voor onder andere opzettelijke inflatie van de omzet en ongepaste kosten ten laste van debiteuren.

Er zou onvoldoende geschikt controlebewijs hebben verzameld om de gerapporteerde omzet van Tarena te ondersteunen. Er werd voor de omzet ten onrechte gebaseerd op de informatiesystemen van het bedrijf, zelfs nadat de talrijke geconstateerde tekortkomingen nog niet waren verholpen. Ook de voorziening voor dubieuze debiteuren werd niet adequaat geëvalueerd.

Het aandeel Tarena (inmiddels hernoemd tot TCTM Kids IT Education) is sinds 2017 fors gedaald. Van een beurswaarde van ruim 750 miljoen dollar is daar nog slechts 50 miljoen dollar van over.

TAGGED: ,
Share This Article