Hoe word ik een accountant?

Regelgeving
2 Min Read

Accountants zijn professionals die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de financiële positie van bedrijven en organisaties. Ze spelen een belangrijke rol in de samenleving door ervoor te zorgen dat de financiële informatie accuraat en betrouwbaar is. Als u geïnteresseerd bent in een carrière als accountant, zijn er een aantal stappen die u moet nemen.

Eerste stap: Onderwijs

De eerste stap om accountant te worden, is een relevante opleiding volgen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. U kunt een bachelordiploma in accountancy behalen aan een universiteit of hogeschool. U kunt ook een associate degree in accounting (AA) behalen aan een community college.

Als u een AA heeft behaald, kunt u doorgaan met een bachelordiploma in accountancy. Als u al een bachelordiploma in een andere discipline hebt, kunt u een masterdiploma in accountancy (MAcc) behalen.

Tweede stap: Certificering

Om accountant te worden, moet u ook gecertificeerd worden door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De NBA biedt twee soorten certificeringen aan:

  • Accountant-Administratie (AA): Deze certificering is bedoeld voor accountants die werken in de private sector.
  • Registeraccountant (RA): Deze certificering is bedoeld voor accountants die werken in de private of publieke sector.

Om AA te worden, moet u een AA-diploma behalen en slagen voor het AA-examen van de NBA. Om RA te worden, moet u een MAcc-diploma behalen en slagen voor het RA-examen van de NBA.

Derde stap: Ervaring

Om accountant te worden, moet u ook relevante werkervaring opdoen. U kunt deze ervaring opdoen door stage te lopen bij een accountantskantoor of door een baan te vinden als accountant.

 

Share This Article