PwC riskeert rechtszaak Evergrande

Schandalen
2 Min Read

De curatoren van Evergrande bereiden zich voor op een mogelijke rechtszaak tegen PwC, dat meer dan tien jaar lang de inmiddels ingestorte Chinese vastgoedgroep heeft gecontroleerd. De curatoren die vorige maand zijn aangesteld als vereffenaars van de in Hongkong genoteerde holding van Evergrande, hebben met ten minste twee advocatenkantoren gesproken over het vooruitzicht om een claim in te dienen tegen het accountantskantoor, aldus Financial Times.

Evergrande was ’s werelds grootste projectontwikkelaar met de zwaarste schuldenlast en meer dan $300 miljard aan verplichtingen. Het concern  ging in 2021 failliet en veroorzaakte een bredere liquiditeitskrapte in de Chinese vastgoedsector. Verschillende pogingen om een herstructureringsplan overeen te komen mislukten.

PwC was de accountant van Evergrande toen de ontwikkelaar in 2009 naar de beurs ging en zijn handtekening zette onder de boeken toen het bedrijf tijdens de vastgoedhausse in China snel uitbreidde met een torenhoge leverage. Het Big Four kantoor heeft zijn functie vorig jaar neergelegd. De Accounting and Financial Reporting Council van Hong Kong zei in 2021 dat het een onderzoek instelde naar PwC’s controle van de jaarrekening van Evergrande over 2020. De raad zei dat PwC een “goedkeurende accountantsverklaring” had afgegeven in zijn rapport over de jaarrekening van Evergrande over 2020, “maar geen melding had gemaakt van materiële onzekerheden met betrekking tot de continuïteit van de onderneming”.

TAGGED: ,
Share This Article