Britse PwC en EY beboet in spaarschandaal

Schandalen
2 Min Read

Britse waakhond FRC heeft miljoenenboetes opgelegd aan EY en PwC in haar onderzoek naar de spaarfraude van London Capital & Finance (LCF). PwC kreeg een boete van 4,9 miljoen pond, terwijl EY een boete kreeg van 4,4 miljoen pond. Oliver Clive & Co, een kleiner accountantskantoor, kreeg een boete van 42.000 pond.

LCF haalde ongeveer 237 miljoen pond op bij beleggers door rendementen tot 8 procent te beloven. De ondergang van LCF in 2019 leidde tot strafrechtelijke en wettelijke onderzoeken, evenals een onderzoek naar het toezicht van de Financial Conduct Authority (FCA).

“In elk van deze drie audits hebben de accountants gefaald in het identificeren en beoordelen van de risico’s op een afwijking van materieel belang door inzicht te krijgen in de activiteiten van LCF”, zegt Jamie Symington, plaatsvervangend uitvoerend adviseur bij de FRC tegen de Financial Times. “Deze overtredingen zijn aanzienlijk ernstiger omdat alle accountants wisten dat ze een groeiend bedrijf controleerden dat zich bezighield met de verkoop van ongereguleerde financiële producten aan particuliere beleggers en dat potentiële beleggers zouden kunnen vertrouwen op de schone accountantsverklaringen.”

In een verklaring zei EY: “Onze 2017-audit van London Capital & Finance voldeed niet aan onze standaarden en hiervoor bieden wij onze excuses aan. We hebben belangrijke stappen ondernomen om de geconstateerde problemen aan te pakken en we zetten ons in om van onze fouten te leren.”

TAGGED: , ,
Share This Article