Verdere consolidatie accountantskantoren

Ondernemen
1 Min Read

Het jaar 2023 leverde een record op het gebied van overnames op de Nederlandse accountancy- en administratiemarkt met meer dan € 1,15
miljard aan overnames (ten opzichte van € 0,4 miljard in 2022). Dit concludeert overnameadviesbureau BHB Bullemond in hun Overnamemonitor.

De verwachting is dat de huidige private equity investeerders (voornamelijk PIA Group (Baltisse), De Jong & Laan (Waterland) en het internationale familiebedrijf ETL Global) zullen hun Buy & Build strategie in de Nederlandse markt ook in 2024 voortzetten. Omdat de Nederlandse accountancy- en administratiemarkt nog behoorlijk gefragmenteerd is, verwachten BHB dat n aast de huidige private equity investeerders  ook een instroom van nieuwe private equity partijen. Hoewel het Ministerie van Financiën en de AFM kritisch zijn op private equity in de accountancy- en administratiemarkt, is de toetreding inmiddels allang een feit.

Mede door het consolideren van de markt en de strengere wet- en regelgeving op de controletak van de accountantsorganisatie wordt er verwacht dat steeds meer accountantsorganisaties zullen (her)overwegen om hun WTA-vergunning in te leveren, deze te delen met een ander kantoor of zich geheel aan te sluiten bij een grotere groep.

Share This Article