Hoelang mag dezelfde accountant benoemd worden bij een Nederlands beursfonds?

Ondernemen
1 Min Read

Beursfondsen in Nederland zijn verplicht om hun jaarrekeningen te laten controleren door een onafhankelijke accountant. Deze accountant moet een oordeel geven over de getrouwheid van de jaarrekening en stelt een accountantsverklaring op.

Voor de termijn van benoeming van een accountant bij een Nederlands beursfonds wordt aangesloten bij de maximale termijn in de Europese Verordening. Volgens de EU Verordening mag een accountant voor een periode van maximaal tien jaar worden benoemd. Er bestaat voor het kantoor daarna een afkoelperiode van vier jaar. Voor de de betreffende externe accountant zelf bedraagt de roulatietermijn vijf jaar (Wta) en een afkoeling van twee boekjaren.

Belang van de termijnbeperking

De termijnbeperking voor de benoeming van een accountant bij een Nederlands beursfonds is bedoeld om de onafhankelijkheid van de accountant te waarborgen. Als een accountant te lang bij eenzelfde bedrijf werkzaam is, kan hij of zij te veel beïnvloed worden door het bedrijf. Dit kan leiden tot een minder kritisch oordeel over de jaarrekening.

Share This Article