Wanneer is boekhouding uitbesteden een goed idee?

Boekhouden
6 Min Read

Elk bedrijf is verplicht om een boekhouding bij te houden. Hier vertellen we je ongetwijfeld helemaal niets nieuws mee. Dit gezegd hebbende is het zo dat je niet verplicht bent om die boekhouding volledig zelf te voeren. Je kan er namelijk als bedrijf ook voor kiezen om een boekhouder onder de arm te nemen.

Voor heel wat ondernemers geldt dat ze in de praktijk maar moeilijk kunnen besluiten welke optie voor hen nu precies het interessantst is. Kiest men er met andere woorden voor om de boekhouding zelf te doen of gaat men deze uiteindelijk toch maar uitbesteden? Op deze pagina vertellen we je alvast graag wanneer je boekhouding uitbesteden een goed idee is.

Bij onvoldoende kennis over de fiscale voordelen

Uitbesteden van boekhouding
Uitbesteden van boekhouding: Wanneer doe je dat?

Het voeren van een boekhouding brengt niet alleen nadelen met zich mee onder de vorm van de belastingen die erop worden berekend. Daarnaast is het namelijk zo dat er ook zomaar eens financiële voordelen aan verbonden kunnen zijn.

Deze voordelen zijn het gevolg van het fiscaal voordeel waar je als onderneming op verschillende vlakken op kan rekenen. Bij zelf boekhouden blijkt in de praktijk vaak dat een aantal zeer interessante fiscale voordelen onbenut blijven.

Dat is zonde, want op deze manier kan je zomaar heel wat geld verloren zien gaan. Het uitbesteden van je boekhouding heeft dit risico uiteraard heel wat minder. Dit als vanzelfsprekend omdat je boekhouder wordt geacht uitstekend op de hoogte te zijn van de fiscale voordelen die voor jou van toepassing zijn. Denk dus in ieder geval zeker niet dat een boekhouder je alleen maar geld kost. Dat is niet zo.

Wanneer je eigenlijk geen tijd hebt voor de boekhouding

Heel wat ondernemers die er in eerste instantie voor kiezen om hun boekhouding zelf te doen merken daarbij al snel op dat zelf een boekhouding voeren behoorlijk wat tijd en moeite kost. In het bijzonder vandaag de dag is het zo dat ondernemers hiervoor lang niet altijd over de vereiste hoeveelheid tijd beschikken.

Als dat eveneens geldt voor jou is het sowieso een goed idee om te kiezen voor je boekhouding uitbesteden. Het niet grondig (kunnen) bijhouden van een boekhouding brengt namelijk verschillende belangrijke risico’s met zich mee. Het gaat hierbij om de volgende:

  • Je loopt het risico niet te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen
  • Een slecht bijgehouden boekhouding kan je op financiële verliezen komen te staan
  • Je hebt geen duidelijk beeld over de evolutie van je onderneming

Het wordt in de praktijk sterk aangeraden om op vaste tijdstippen te werken aan de boekhouding. Wanneer telkens blijkt dat boekhouden maar niet in je planning blijkt te passen is de keuze voor je boekhouding uitbesteden mogelijks een interessante keuze.

Op deze manier hoef je er zelf helemaal geen tijd voor te voorzien terwijl je wel steeds kan rekenen op een correcte boekhouding.

Als je de ondersteuning van een boekhouder nodig hebt

De ene onderneming is de andere niet. In de praktijk blijkt dan ook vaak dat vooral de complexiteit van de onderneming bepalend is voor het maken van deze keuze. Wanneer er sprake is van een dienstverlener kan er doorgaans worden vastgesteld dat de complexiteit van de boekhouding behoorlijk binnen de perken kan worden gehouden.

Dit wordt vaak een ander verhaal wanneer er sprake is van de verkoop van bepaalde producten. Dit niet in het minst omdat je in dit geval natuurlijk rekening moet houden met aan- en verkoop, maar ook omdat er mogelijks een bepaalde voorraad moet worden bijgehouden. De boekhouding uitbesteden kan voor dergelijke bedrijven dan ook in de praktijk extra interessant blijken te zijn.

Wanneer je graag hulp wil bij een belastingcontrole

In lijn met bovenstaande ligt ook het feit dat je bij je boekhouding uitbesteden tevens kan rekenen op de bijstand van een boekhouder wanneer er sprake is van een belastingcontrole. Elke ondernemer zal er tijdens diens leven op een bepaald ogenblik wel eens mee geconfronteerd worden. Het is dus helemaal niet zo dat een controle alleen maar volgt wanneer er bijvoorbeeld een ongewone activiteit wordt waargenomen door de Belastingdienst.

Tijdens een dergelijke controle kan er worden vastgesteld dat de inspecteur altijd wel op zoek zal gaan naar een fout die werd gemaakt. Wanneer je, je bij kan laten staan door je vaste boekhouder zal dat als gevolg hebben dat je kan rekenen op menig aantal interessante voordelen.

Niet alleen kan dit je heel wat stress en zorgen besparen, daarnaast is het je boekhouder die het gros van de onderhandelingen kan voeren met de belastingdienst. Hierin schuilt een zeer belangrijke meerwaarde. Dit is dan ook zeker één van de belangrijkste redenen waarom menig aantal ondernemers haast blind kiezen voor hun boekhouding uitbesteden.

Share This Article