Een goede boekhouding bijhouden: Zo doe je dat

Boekhouden
6 Min Read

Een goede boekhouding bijhouden wordt niet zelden als een vrij complexe taak bestempeld. Voor heel wat ondernemers geldt dat ze er maar weinig voor voelen om veel tijd en moeite in hun administratie te stoppen. Toch is dit zeer belangrijk.

In eerste instantie uiteraard omdat je alleen op die manier kan voldoen aan de geldende wetgeving. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk ook zo dat je alleen op deze manier altijd boven op de situatie blijft zitten. Een goede boekhouding bijhouden zorgt ervoor dat de financiële evolutie van je onderneming altijd duidelijk is.

Is er ergens bijsturing vereist? Dan gaat er op deze manier ook geen onnodige hoeveelheid tijd verloren. Wil jij ook graag een goede boekhouding bijhouden, maar is het je niet helemaal duidelijk hoe je dat nu precies voor mekaar moet krijgen? Dan moet je absoluut verder blijven lezen.

Een zorgvuldige werkwijze toepassen is cruciaal

Uitleg bijhouden van goede boekhouding
Het bijhouden van een goede boekhouding tips

Een goede boekhouding bijhouden hoeft in de praktijk dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Voor het merendeel van de ondernemers of bedrijven geldt dat ze het vooral zichzelf moeilijk maken. Dit door bijvoorbeeld aankoopfacturen rond te laten slingeren en te lang te wachten met het opstellen van verkoopfacturen. Door het toepassen van een zorgvuldige werkwijze zal je tot de vaststelling komen dat het bijhouden van een goede boekhouding beslist niet moeilijk hoeft te zijn.

Een belangrijke tip op dit vlak is niet alleen om zo snel mogelijke alle in- en uitgaande documenten te verwerken. Daarnaast kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om al je bonnen te digitaliseren. Plaats vervolgens bij voorkeur ook een datum evenals het onderwerp in de naam van het bestand. Op deze manier kan je altijd bepaalde bestanden terugvinden op naam of datum. Op deze manier kan je vaak ook in een overzicht terugvinden welke documenten relevant zijn voor de volgende Btw-aangifte.

Een vast moment inplannen voor je boekhouding kan helpen

Blijk jij er in de praktijk maar niet aan toe te komen om een goede boekhouding te kunnen voeren? Dan kan het mogelijks helpen om hiervoor een vast moment in te plannen. Heel wat ondernemers nemen hun boekhouding er gewoon even tussendoor. Dat werkt eigenlijk niet.

Een vast moment inplannen om de nodige aandacht te besteden aan je boekhouding is wat dat betreft veel interessanter. Door regelmatig vaste momenten in te plannen waarop je de boekhouding doet voorkom je bovendien dat er een bepaalde achterstand wordt opgelopen.

Automatisering kan je heel wat werk uit handen nemen

Een goede boekhouding bijhouden wordt in de praktijk nog eenvoudiger wanneer je op z’n minst een gedeelte weet te automatiseren. Dat hoeft tegenwoordig ook geen enkel probleem meer te zijn. Er zijn op de markt namelijk tal van verschillende boekhoudprogramma’s terug te vinden die je daarbij kunnen helpen. Automatisering kan op verschillende manieren worden toegepast, namelijk:

  1. Ontvangen betalingen kunnen automatisch ingelezen worden in je boekhoudprogramma
  2. Inkomende facturen kunnen automatisch door de software worden verwerkt
  3. Met een druk op de knop kan je een Btw-aangifte doen of een balans opmaken

De automatiseringsmogelijkheden voor wat de boekhouding van je onderneming betreft gaan ook alsmaar verder. Dit betekent dat er steeds meer taken uit jouw handen kunnen worden genomen waardoor een goede boekhouding bijhouden nog eenvoudiger wordt. Je zou er uiteraard ook voor kunnen kiezen om zoveel mogelijk uit te besteden aan een boekhouder, maar de geavanceerde software die verkrijgbaar is maakt het mogelijk om toch vooral zelf de controle te behouden.

Een goede boekhouding bijhouden kan je veel kosten besparen

Een goede boekhouding bijhouden zorgt er in eerste instantie dus voor dat je kan rekenen op heel wat praktische voordelen. Zo voorkom je dat het opmaken van verkoopfacturen te lang wordt uitgesteld terwijl je ook voorkomt dat belangrijke aankoopfacturen verloren gaan in de chaos. Dit gezegd hebbende zijn hier niet alleen maar praktische voordelen aan verbonden. Een goede boekhouding bijhouden kan je namelijk ook zomaar diverse financiële voordelen opleveren.

In eerste instantie verzeker je je onderneming van een gunstige cashflow wanneer je consequent tijd neemt voor het opstellen van de verkoopfacturen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk ook zo dat je op deze manier heel wat kosten kan besparen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de talrijke herinneringskosten die je op deze manier kan ontlopen.

Heb je ervoor gekozen om een boekhouder onder de arm te nemen? Hou er dan ook rekening mee dat zijn kosten mogelijks afhankelijk zijn van de exacte hoeveelheid aan werk dat moet worden verricht. Een goede voorbereiding en het overzichtelijk afleveren van de vereiste stukken voor de boekhouding kan er dan ook voor zorgen dat de boekhoudkost vrij sterk kan worden gereduceerd.

Share This Article